Tycker ni att pelargonen är en "Tant-blomma"? Nej då...nu är det "inne" att ha pelargoner. Vare sej det är "inne" eller "ute" att ha pelargoner så har jag blivit väldigt intresserad av dessa underbara blommor sedan några år tillbaka. Jag driver upp de flesta av mina pelargoner själv och försöker att få tag i några nya sorter varje år. I år har det ännu inte kommit någon ny till mej men än är det ju inte försent.
Vintern gick hårt åt mina blommor och det var en hel del som inte gick att rädda. Pelargoner är ju annars väldigt tåliga men denna varga vinter gick det inte att rädda alla.
Förra sommaren (2009) var en riktigt bra pelargonsommar! Det ser ju inte lika bra ut i nuläget! Det är den 21 juni när jag skriver detta och i Småland har det nästan regnat konstant tills nu. Kallt är det också!! Värme och solsken gör ju annars att pelargonerna, som ursprungligen härstammar från Sydafrika trivs när det är varmt. Självklart krävs det vatten men i nuläget längtar de efter SOL!!!
Jag vet inte hur många pelargoner jag har. Har bestämt att inte räkna. Det stressar bara. Hälften dog i vintras så jag behöver nog några år på mej för att få tillbaka de jag förlorade.
Jag vet inte hur många pelargoner jag har i nuläget. Kanske någonstans mellan 50 - 80 stycken. Sorter som jag har är:
KUNGEN AV DANMARK
SWANLAND PINK
MÅRBACKA TANT HANNA
MÅRBACKA RÖD
MÅRBACKA TULPAN
MÅRBACKA SELMA
MÅRBACKA FRÅN MÅRBACKA
KISA
PEBBLES (DVÄRG)
SALMON TINY TIM (mikromini pelargon)
ASARNAS ASGÅRD
BOLD APPLE BLOSSOM
VIT ROSENKNOPP
CATALINA
PRINS NICHOLAI
MADAME THIBAULT
MRS PARKER (EL. ROSA HERRGÅRD)
p. SIDOIDES MÖRK LILA VILD
LORD KYLBO
LUCKY BREAK
PAC MELOSILVER
MOSQUITO CHOCKER (doft)
MRS QUITTER
DR WESTERLUND
ATOMIC SNOFLAKE
APPLE BLOSSOM
OLIVER WELFARE
DISTINCTION
TIFFANY
RÖD ROSEN
KANARIEPELARGON
WANTIRNA
GRAFFITI SALOMON
WILHELM LANGUTH
DON CHIVERTON
ANATOMIC SNOWFLAKE
MAGNUS
CHU CHU
P CHINE DOBLE KAKTUS
ODENSJÖ LEONORA
BORNHOLM
BLACK VELVET SPECIAL
ETA CORINA
DIABLO
FREAK OF NATURE
SMÅLAND
TORENTO (DOFT COCA COLA)
MERE CASINO
BETHLEHEM
P.XODORTISSIMUM DOFT VILD APPLE
STEFFENS LINA
MRS CHARLES
P. COTYLEDONIS E VIT VILD
SOMETHING ELSE
STEFFENS BLACKIE
STADT BERN RÖD
BRÖLLOPSPELARGON
P X RENATE PARSLEY VILD
P CRISPUM VAR VILD
URSHIN
FREDA WARDEN
EMMA FRÅN BENGTSBO
SEDAN HAR JAG ETT X ANTAL PELARGONER JAG EJ VET NAMNET PÅ TYVÄRR :)
Lite om pelargoner:
Namnet pelargon blev introducerat av Johannes Burman 1738 från grekiskans "pelargos" som betyder stork. Detta pga att frökapslarna liknar storknäbbar.
Pelargoner sorteras in under olika sortgrupper såsom
Zonaler, Vildarter, Primära hybrider, Doftpelargon, Hängpelargon, Hybridhängpelargon, Uniquepelargon, Engelska(Regal)/Ädelpelargoner, Änglapelargoner. Dessa kan sedan delas in i olika kategorier såsom Stjärnpelargoner, Fågelägg, Äggskal, Rosenknoppar, Dekorativa och Brokbladiga(som dessutom delas in ytterligare i bl. a Bi-color, Tri-color osv).
Blommorna kan vara enkla(5 kronblad), halvdubbla(6-10 kronblad) och dubbla(fler än 10 kronblad). Antal kronblad för denna indelning varierar kraftigt om man ser sig om på nätet.
Har jag då några favoriter bland alla dessa sorter som finns? Jo då visst har jag det! Den klassiska Mårbacka pelargonen är nog bland favoriterna. Men nog svårt att ha bara en favorit bland dessa härliga blommor!
Mårbacka finns ju i en mängd olika varianter.
Mårbacka Dubbelblommande den gamla vanliga m svagt rosa blommor och roströda ståndarknappar.
Mårbacka från Mårbacka Dubbelblommande och samma som vanliga “Mårbacka” men just denna går att härleda från Selma Lagerlöfs hem Mårbacka. Sorten är inte bevarad av Lagerlöfarna fram till våra dagar, utan av en god vän till en kökspiga på Mårbacka.
Mårbacka Alice Dubbelblommande vit med laxfärgad kant. “…som en persikopaj med gräddvistgrädde
Mårbacka Bergabacken Dubbelblommande svagt rosa, mindre o tätare blomklasar. Sport av “Mårbacka”. Blir rosaflammig i solsken. Liten och kompakt.
Mårbacka Gammal Dubbelblommande och samma färg som den vanliga “Mårbackan” men jämnare form på blommorna o inga eller mkt ljusa ståndarknappar, låg o långsamt växande
Mårbacka Lilla Dubbelblommande och mindre blom klasar och enhetligare färg på blomman än “Mårbacka”, ljusa ståndarknappar
Mårbacka Mere Apricot - täta dubbla aprikosrosa blommor med tegelröda ståndare och pistill.
Mårbacka Morfar Dubbelblommande ljusare rosa än den vanliga “Mårbackan” och något större blommor, roströda ståndarknappar
Mårbacka Per kommer från en trädgårdsmästares föräldrahem i Julita, bladen är mycket ljusare än på moderna Mårbackor.
Mårbacka Signe
Mårbacka Mörk Dubbelblommande och mycket mörkare än “Mårbacka” och kraftigare växtsätt. Vacker att stamma upp. Kallas även “Ingrids laxfärgade”
Mårbacka Röd Dubbelblommande i flera olika röda nyanser, tät, kallas även “Stora Hyttnäs” Sport av “Mårbacka”
Mårbacka från Rörvik Prisbelönt Mårbacka från småländska Rörvik.
Mårbacka Vit Dubbelblommande vit med orange röda ståndarknappar.
Mårbacka Tulpan - nyhet 2008
Dronning Ingrid Förekommer även under namnet “Mårbacka Dronning Ingrid”. En “Mårbacka” ursprungligen från drottning Ingrids slott Sofiero i Skåne, odlas sedan länge på danska änkedrottningens slott Gråsten, skiljer sig från “Mårbacka” genom något mindre, mer dubbla blommor och blekgula, sterila ståndarknappar utan pollen och ett kraftigare växtsätt, kallas även “Esther”.
Elin - en mutation från Mårbacka pelargonen. Elin har ljusrosa stora blommor med mörkare rosa mitt, lite blanka blad och är en mycket blomvillig dvärgpelargon.
Eugenia - Mårbackavariant, med rosa täta blommor med ljusrosa chatteringar och ett kraftigt växtsätt.
Farbror Harald Förekommer även under namnet “Mårbacka Harald”. En äppelblomsliknande blommor med mörkare mitt, frisk och storvuxen, kompaktare växtsätt än vanlig Mårbacka, hittad hos äldre herre vid namn Harald i Landskrona, Skåne. Blommorna är halvdubbla.
Gammal Svensk Dubbel - dubbel vit
Hanna: - dubbel ljust rosa blomma med inslag av lax, en lågväxande rikblommig variant av Mårbacka, från Karpalund utanför Kristianstad. Förekommer även under namnen “Tant Hanna” och “Mårbacka Hanna”.
Moster Karoline Dubbelblommande flammiga ljusrosa blommor med röda ståndare, en sport av Drottning Ingrid, från Nordjylland i Danmark.
Saxdalens Selma - rosa nästan rosenknoppiga blommor i stora runda blomställningar. Enligt en skröna ska denna sort vara knyckt på Mårbacka under Selma Lagerlöfs tid. Den är tillvaratagen i Saxdalen, och fick namnet Selma efter den charmiga skrönan
Sundborn Dubbelblommande ljusrosa flammiga blommor, en Mårbacka från Sundborn i Dalarna.
Svärd Dubbelmmande vita något spetsiga kronblad. Bladen ljusgröna med mörkare fjärilsmarkering. Sport av”Mårbacka Vit”.
Sörgården Förekommer även under namnet “Mårbacka Sörgården”
BRÅBO 13 AUGUSTI 2011
Då har jag varit ännu detta året och njutit av blomsterprakt! Längtar redan tills nästa år!!